Αρχική Σελίδα > Ταξιδεύω με την εταιρεία Ryanair ή EasyJet. Τι πρέπει να γνωρίζω για την πολιτική των αποσκευών?

Συχνές ερωτήσεις - Αεροπορικά

Ταξιδεύω με την εταιρεία Ryanair ή EasyJet. Τι πρέπει να γνωρίζω για την πολιτική των αποσκευών?

• Ryanair – Νέα πολιτική αποσκευών από 01 Νοεμβρίου

Από την 1η Νοεμβρίου 2018, οι επιβάτες που δεν έχουν αγοράσει επιβίβαση με προτεραιότητα και επιθυμούν να πάρουν δεύτερη μεγαλύτερη βαλίτσα (10 κιλών) στο ταξίδι τους, πρέπει να αγοράσουν μία αποσκευή check-in 10 κιλών που κοστίζει 8€/£ κατά την αρχική κράτηση του εισιτηρίου, 10€/£ online έως και 40 λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης της πτήσης.
Οι επιβάτες που δεν έχουν αγοράσει επιβίβαση με προτεραιότητα και δεν έχουν προσθέσει μια αποσκευή στην κράτησή τους, μπορούν να αγοράσουν τη βαλίτσα 10kg και στο αεροδρόμιο με κόστος 20€/£ στο γκισέ check-in ή 25€/£ στην πύλη επιβίβασης.
Επίσης έχει αυξηθεί το επιτρεπόμενο μέγεθος της μικρής χειραποσκευής κατά 43% - από 35x20x20 εκατοστά σε 40x20x25 εκατοστά.

Την δυνατότητα επιλογής προτεραιότητας ή όχι, την έχει ο πελάτης από την διαχείριση της κράτησης του είτε κατά το ηλεκτρονικό Checkin.
https://www.ryanair.com/gr/el/check-in

Μη προτεραιότητα
Εάν δεν έχουν αγοράσει Προτεραιότητα & 2 χειραποσκευές, δεν επιτρέπεται να πάρουν την τροχήλατη αποσκευή στην καμπίνα. Η αποσκευή θα μεταφερθεί στη παράδοση αποσκευών στην πύλη δωρεάν.
Η μικρή αποσκευή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 35x20x20cm και θα πρέπει να χωρά άνετα κάτω από το μπροστινό κάθισμα.
Αδυναμία συμμόρφωσης θα οδηγήσει σε χρέωση 50€ ανά αντικείμενο στην πύλη αναχώρησης

Προτεραιότητα & 2 χειραποσκευές
Μόνον οι πελάτες οι οποίοι έχουν αγοράσει Προτεραιότητα & 2 χειραποσκευές, θα επιτρέπεται να πάρουν την συνήθη χειραποσκευή τους στην καμπίνα.
Η μικρή αποσκευή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 35x20x20cm και θα πρέπει να χωρά άνετα κάτω από το μπροστινό κάθισμα.
Αδυναμία συμμόρφωσης θα οδηγήσει σε χρέωση 50€ ανά αντικείμενο στην πύλη.

Σε τι διαφέρει η νέα από την παλαιά πολιτική αποσκευών καμπίνας επιβατών;
Σύμφωνα με την παλαιά πολιτική όλοι οι επιβάτες χωρίς προτεραιότητα μπορούσαν να μεταφέρουν 1 (μικρή) αποσκευή και 1 μεγαλύτερη (με ρόδες) αποσκευή δωρεάν.
Η μεγαλύτερη αποσκευή παραδιδόταν στην πύλη, έπαιρνε ταμπελάκι, και αποθηκευόταν (δωρεάν) στον θάλαμο αποσκευών του αεροσκάφους. Αυτό οδήγησε σε καθυστερήσεις καθώς έπρεπε να μπουν ταμπέλες σε έως και 120 αποσκευές και δεν επέτρεπε να ολοκληρώνεται η διαδικασία άφιξης/αναχώρησης σε λιγότερο από 25 λεπτά.
Από τον Νοέμβριο, οι επιβάτες χωρίς προτεραιότητα θα μπορούν να μεταφέρουν 1 δωρεάν (μικρή) αποσκευή – δεν θα μπορούν να μεταφέρουν δωρεάν δεύτερη αποσκευή στην πύλη.
Μόνο οι επιβάτες με προτεραιότητα θα μπορούν να συνεχίσουν να μεταφέρουν 2 δωρεάν αποσκευές στον θάλαμο επιβατών (1 μικρή + 1 με ρόδες).

• EasyJet – πολιτική αποσκευών

Χειραποσκευή
Εάν δεν είστε κάτοχος της κάρτας easyJet Plus ή δεν έχετε αγοράσει ναύλο Flexi (όπου μπορείτε να έχετε μαζί σας μια πρόσθετη μικρή αποσκευή όχι μεγαλύτερη από 45x36x20 εκ. πέρα από την αποσκευή που περιγράφεται παρακάτω), μπορείτε να έχετε μαζί σας μία χειραποσκευή που πρέπει να είναι σύμφωνη με τους ακόλουθους κανόνες:

• οι μέγιστες διαστάσεις της Χειραποσκευής δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 56x45x25 εκ. (μαζί με τα ροδάκια,τις τσέπες και τα χερούλια).
• δεν ισχύουν περιορισμοί όσον αφορά το βάρος ενός τεμαχίου χειραποσκευής με λογικές διαστάσεις. Για παράδειγμα, ο επιβάτης θα πρέπει να είναι σε θέση να τοποθετήσει και να πάρει τη χειραποσκευή με ασφάλεια από τα ντουλάπια πάνω από τα καθίσματα, χωρίς βοήθεια.
• οποιαδήποτε χειραποσκευή, χαρτοφύλακας ή/και θήκη φορητού υπολογιστή θα πρέπει να μεταφέρεται εντός του ενός επιτρεπόμενου τεμαχίου Χειραποσκευής.

Παραδοτέες αποσκευές
• Θα πρέπει να αναγράφεται στην παραδοτέα αποσκευή το όνομα του επιβάτη ή άλλο προσωπικό στοιχείο αναγνώρισης.
• Κάθε επιμέρους τεμάχιο των παραδιδόμενων αποσκευών δεν πρέπει να υπερβαίνει τις συνολικές διαστάσεις (δηλαδή, το μήκος + πλάτος + ύψος) των 275 εκ., εκτός από τα αντικείμενα που γίνονται δεκτά για μεταφορά ως αθλητικός εξοπλισμός.
• Κάθε τεμάχιο επιτρεπόμενης αποσκευής επιβαρύνεται με μια χρέωση. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κράτησης μπορεί ο επιβάτης, με την καταβολή του αντίστοιχου τέλους, να αποκτήσει το δικαίωμα να μεταφέρει έως και τρία τεμάχια παραδοτέας αποσκευής (από την σελίδα της αεροπορικής) ανά επιβάτη ανάλογα τον τύπο του εισιτηρίου του. Η ισχύουσα χρέωση μέσω διαδικτύου εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κράτησης όπου δηλώνει ο επιβάτης ότι επιθυμεί να ταξιδέψει με παραδοτέα αποσκευή.
• Με την πληρωμή του σχετικού τέλους, παρέχεται στον επιβάτη ανώτερο επιτρεπόμενο όριο βάρους είτε 15, είτε 23 κιλών ανά τεμάχιο παραδοτέας αποσκευής που μεταφέρει, ανάλογα με το προϊόν που έχει επιλέξει. Εάν υπερβεί το επιτρεπόμενο βάρος παραδοτέας αποσκευής, μπορεί μόνο να αυξήσετε το επιτρεπόμενο αυτό βάρος πληρώνοντας το τέλος υπέρβαρου ανά κιλό, για έως και 32 κ. επιτρεπόμενο βάρος ανά τεμάχιο παραδοτέας αποσκευής, σύμφωνα με τις χρεώσεις της αεροπορικής. Το μέγιστο αποδεκτό βάρος για κάθε τεμάχιο παραδοτέας αποσκευής είναι 32 κιλά (ανάλογα τον τύπο του εισιτηρίου του επιβάτη). Οι παραδοτέες αποσκευές που υπερβαίνουν αυτό το βάρος δεν γίνονται δεκτές για μεταφορά.