Αρχική Σελίδα > Τι πρέπει να γνωρίζω αν θέλω να ταξιδέψω στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ή μέσω Ηνωμένων Πολιτειών;

Συχνές ερωτήσεις - Αεροπορικά

Τι πρέπει να γνωρίζω αν θέλω να ταξιδέψω στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ή μέσω Ηνωμένων Πολιτειών;

Θα πρέπει αρχικώς να έχετε διαβατήριο σε ισχύ και να έχετε εκδόσει Ηλεκτρονική Εξουσιοδότηση ταξιδιού. (ESTA). Η αίτηση Ηλεκτρονικής Εξουσιοδότησης Ταξιδίων (ESTA) αφορά ταξιδιώτες οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ και είναι πολίτες χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Παραίτησης απο τη Βίζα (Visa Waiver Program) – η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα απο 5 Απριλίου 2010. Οι επιβάτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για τουρισμό ή επαγγελματικούς λόγους και για διαμονή μέχρι 90 ημέρες (89 διανυκτερεύσεις από την ημέρα άφιξής τους), θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση ESTA πριν την πραγματοποίηση του ταξιδιού τους. 
Η αίτηση ESTA μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της αμερικανικής Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων. Το κόστος της αίτησης είναι $14, εκ των οποίων τα $10 καταβάλλονται μόνο εφ'όσον η αίτηση εγκριθεί. 
Σημειώνεται ότι η παραμονή στις ΗΠΑ μεγαλύτερη των 90 ημέρων δέν καλύπτεται από την αίτηση ESTA και απαιτείται η έκδοση ειδικής VISA. Κάτοχοι VISA μπορούν να παραμείνουν μέχρι 180 ημέρες (179 διανυκτερεύσεις).
Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στην σχετική ιστοσελίδα της Αμερικάνικης Πρεσβείας.

Πρόγραμμα Ασφάλειας Πτήσεων - Ιδιαιτερότητες για την κράτηση & αγορά εισιτηρίων με προορισμό τις ΗΠΑ:
Το "Πρόγραμμα Ασφαλών Πτήσεων" έχει να κάνει με την συμπλήρωση των στοιχείων του επιβάτη κατά την κράτηση.
Το “Πρόγραμμα Ασφαλών Πτήσεων” είναι ένα νέο μέτρο για την βελτίωση της ασφάλειας των πτήσεων το οποίο εφαρμόζεται απο την αμερικανική Διεύθυνση Ασφάλειας Πτήσεων. Το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει ήδη για τις εγχώριες πτήσεις εντός ΗΠΑ και θα ισχύσει απο 1 Νοεμβρίου 2010 για τις διεθνείς πτήσεις από και προς τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, οι επιβάτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τα παρακάτω στοιχεία κατά την πραγματοποίηση της κράτησης:
 
-Ονοματεπώνυμο (ακριβώς όπως αναγράφεται στο διαβατήριο του επιβάτη) 
-Ημερομηνία γέννησης
-Φύλο
-Αριθμό Redress – εάν υπάρχει (ο αριθμός αυτός αφορά επιβάτες που έχουν καταθέσει ερωτήματα/αναθεωρήσεις σχετικά με προβλήματα που αντιμετώπισαν στο παρελθόν κατά τη μετακίνησή τους από/προς και εντός ΗΠΑ.Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό Redress πατήστε εδώ).
 
Εάν τα ζητούμενα στοιχεία δέν συμπληρωθούν κατά την κράτηση, η έκδοση εισιτηρίου δέν θα είναι δυνατή. 
Εάν τα ζητούμενα στοιχεία διαφέρουν απο τα στοιχεία που αναφέρονται στο διαβατήριο, ο επιβάτης δέν θα μπορεί να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος.
 
Επίσης, σημειώστε πως είναι απαραίτητη η παραπάνω αίτηση (Visa) ακόμη και αν ο προορισμός σας δεν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αλλά υπάρχει ανταπόκριση (stopover) σε κάποιο από τα αεροδρόμιά της.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της αμερικανικής Διεύθυνσης Ασφάλειας Πτήσεων πατώντας εδώ.